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A recent clarification issued by the Department of Labor (“DOL”) with respect to the Family Medical Leave Act

(“FMLA”) addresses the reality that many children in the United States today do not live in traditional “nuclear”

families with their biological father and mother. The administrative interpretation letter (No. 2010-3)

(“Interpretation Letter”), issued on June 22, 2010, explains that individuals who have no biological or legal

relationship with a child may nonetheless be entitled to leave under the FMLA’s definition of “son or daughter.”

The Interpretation Letter clarifies that an employee may consider a child a “son or daughter” for FMLA purposes

if the employee provides either day-to-day care or financial support for the child. No legal or biological

relationship is required.

Notably, the news media has been largely incorrect over the past month when they presenting this as an

expansion of the FMLA, and particularly an expansion of rights of same-sex couples. Rather, the Interpretation

Letter merely clarifies the interpretation of existing rules and definitions of the FMLA, and does not expand the

law in any way or make new law. However, because it is only a “clarification,” the DOL did not have to go through

the more rigorous notice and comment process, which is why this ruling caught some by surprise.

Under the FMLA, qualifying employees have extensive rights with respect to time off for their children.

Specifically, employees are entitled to twelve weeks of unpaid leave for the birth or placement of a son or

daughter, to bond with a newborn or newly placed son or daughter, or to care for a son or daughter with a

serious health condition. The definition of “son or daughter” under the FMLA includes not only a biological or

adopted child, but also a “foster child, a stepchild, a legal ward, or a child of a person standing in loco parentis.”

29 U.S.C. § 2611(12). The Interpretation Letter concentrates on the inclusion of the words “in loco parentis” in

this definition, which is Latin for “in the place of a parent.”
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Specifically, the Interpretation Letter explains “in loco parentis” under the FMLA includes those employees who:

(1) financially support or (2) assume the day-to-day care of a child. So, an employee who undertakes a temporary

or transient assumption of the ongoing responsibility of caring for a child, such as caring for a child while the

child’s legal parents are on vacation, does not qualify for “in loco parentis” status under the FMLA. But, while

some permanency is needed, a financial commitment is not required -- the Interpretation Letter states that

where an employee provides day-to-day care for his or her unmarried partner’s child, employee could be

considered to stand “in loco parentis” to the child and therefore be entitled to FMLA leave, even when there is

legal or biological relationship and even where there is no showing that the employee provides financial support

for the child.

The issue as to what this Interpretation Letter means for same-sex couples has gotten the most play in the recent

news headlines; yet, the Letter in reality only mentioned that issue in passing and gave it no greater or lesser

significance. That is, the Letter provides that the definition of “in loco parentis” would include either member of

a same-sex partnership who raise a child together; however, this is simply because of the nature of “in loco

parentis” status. Indeed, the Letter goes on to explain that the scope of “in loco parentis” can include

grandparents, aunts/uncles, and any other individuals who provide financial support or day-to-day care for

children.


Lastly, the fact that a child has a biological parent in the home, or has both a mother and a father, does not

prevent a finding of “in loco parentis” status. All that is required is that the child is the “son or daughter” of an

employee, as those words are broadly defined by the FMLA. As strange as it may seem, neither the statute nor

the FMLA regulations restrict the number of parents a child may have under the FMLA. So, an employee who

will share equally in the raising of a child with the child’s biological parent would be entitled to leave for the

child’s birth.

In contrast, the New Jersey Family Leave Act (“NJFLA”), New Jersey’s leave law which is substantially similar to

the FMLA, does not appear to cover the vast expanse of non-traditional family relationships covered by the

FMLA. The NJFLA does not have the same “in loco parentis” language. Rather, a “child” under the NJFLA is

limited to a biological, adopted, or foster-child, or legal ward. Therefore, if your employee is only taking NJFLA

leave (usually because he/she did not work sufficient hours to be covered by the FMLA, or because he/she has

exhausted his FMLA leave), the definition of “child” is more narrow and would not allow for the expansive

definition of a “son or daughter” that is set explained in the Interpretation Letter.

If you have any questions about this administrative opinion letter, or would like our assistance in providing

management training with respect to the FMLA or other employment laws, please contact a member of the

Archer Labor and Employment Department at (856) 795-2121.

UNDERSTANDING FMLA REGULATIONS - SEMINAR

In an effort to assist you with any questions you may have on FMLA,  Archer will be offering a free seminar on

September 17, 2010.
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DISCLAIMER: This client advisory is for general information purposes only. It does not constitute legal advice, and may not

be used and relied upon as a substitute for legal advice regarding a specific legal issue or problem. Advice should be obtained

from a qualified attorney licensed to practice in the jurisdiction where that advice is sought.
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